Tudta ön, hogy az Árpád-ház már évszázadokkal Szent István megkoronázása előtt kihalt? Vagy azt, hogy Március 15.-én a honfoglalást ünnepeljük, ami 1939-ben volt és melynek során kiűzték a törököket egy nemzeti vágta keretében? Nem, ezeket nem egy füstös kiskocsma borgőzben pácolt közönsége mondta. Ezek, többek közt, egy leendő tanár és egy friss diplomás meglátásai...

Tegnap este kapcsolgattam kicsit a tévét unalmamban, mikor is szembe jött velem az egyik ismert kereskedelmi csatornán az „Észbontók maraton”. Az elmúlt évek adásait ismételték, kora délutántól egészen késő estig. Aki esetleg nem emlékezne már eme „műveletlenségi vetélkedőre”, annak dióhéjban:

A műsor koncepciója a következő volt: adott egy férfi és egy női páros, akik külön-külön helységben üldögélnek és a számukra feltett (általában nem túl nehéz) kérdésekre próbálnak válaszolni. A párosokat, hogy is fogalmazzak finoman, nem éppen „Nobel-díj várományosokból” válogatják ki, legyünk őszinték, a „minél hülyébb, annál jobb” elv érvényesül a szelektálásnál. Ők azt hiszik, egy vetélkedőn vannak, versenyzőként, ezért kapják a kérdéseket. Valójában az igazi versenyzők a stúdióban ülnek és a feladatuk kitalálni, hogy az „Észbontók” ott elkülönítve vajon helyes választ adnak-e a feltett kérdésre vagy ha nem, hát mekkora marhaságot fognak elővezetni.

 

Nos, gondoltam elidőzöm kicsit a műsoron, legalább röhögök jókat. Azt azért szeretném kihangsúlyozni, ezek az emberek orvosi értelemben nem fogyatékosok. (természetesen azt egyáltalán nem tartanám viccesnek, ha valaki valóban szellemi fogyatékosokat gúnyolna ki, tenne közröhej tárgyává) Ezek az emberek, pszichológiai értelemben véve teljesen normális, hétköznapi személyek. Mindössze lusta, trehány, nemtörődöm emberek, akik még az alapvető tudás felhalmozására sem voltak hajlandóak. Mert az szerintük ósdi, értelmetlen dolog. Nem menő. Sőt, tudni mikor volt a honfoglalás, egyenesen ciki. Sérót órákig a tükör előtt igazgatni, „harmincezres” csukában jampizni vagy éppen a legújabb „valóságshow” féleszű szereplőit majmolni, na az menő.

Szóval elkezdtem nézni, amúgy nosztalgia gyanánt és jött a kérdés, ami után (pontosabban a rá adott válasz után) szívem szerint már a falat kapartam volna.

Mikor halt ki az Árpád-ház?

Gondoltam, ez tényleg egyszerű kérdés, nyilván mindenki tudja a választ. Vagy jó, ha hirtelen nem is ugrik be valakinek az 1301-es dátum, azért legalább nagyjából el tudja helyezni az idővonalon. Ehhez képest jött egy teljesen zavaros, értelmezhetetlen okfejtés arról, hogy az Árpád-háznak mindenképp I. Szent István megkoronázása előtt kellett kihalnia (MIÉRT???). És mivel Istvánt 1001-ben koronázták (hirtelen ledöbbentem, hogy ezt legalább tudják), így valamikor ez előtt halt ki az Árpád-ház. Ők konkrétan 453-ra saccolták. (fogalmam sincs, hogyan került elő ez a konkrét évszám, valószínűleg örök rejtély marad) Mondjuk ebből az is kiderült, hogy valójában halvány lila fingjuk sincs arról, mi is lehet ez a bizonyos Árpád-ház, ami valljuk be tényleg gigaciki. Mert az még talán elfogadható is lenne, ha valakinek hirtelen nem ugrik be az 1301-es évszám, régen tanulta, ezer más dolog van a fejében, zavarban volt... Na de az a felnőtt, értelmes magyar ember, akinek még maga az Árpád-ház elnevezés sem mond semmit, az inkább ássa el magát. Az szó szerint egy büdös tróger! Az már csak hab a tortán, hogy a kérdést nem valami lepukkadt alkesznek tették fel, de még csak nem is egy őszes halántékú nagypapának (akinek legalább mentsége lehetne, hogy „ezer éve” tanulta ezt), hanem két fiatal lánynak. Egyikük épp a tanárképzőbe jelentkezett (ha nincs szerencsénk, azóta talán már tanár), tehát nyilván nemrég érettségizett. A másik a húszas évei közepén járó, állítása szerint diplomás nő.

Mint írtam, évekkel ezelőtt nagyjából rendszeresen néztem ezt a műsort. Emlékszem, határozott volt a gyanúm, hogy „beépített emberekkel” dolgozhatnak. Egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy valóban találnak ennyire buta embereket. Bevallom mára megváltozott a véleményem. Kezdem elhinni, valóban találni ennyire együgyű, tudatlan személyeket, akik ráadásul legalább annyira magabiztosak és nagyszájúak, mint amennyire buták. Az elmúlt évben tűntek fel, majd szaporodtak el gombamód a Facebook-on a különböző „álhíroldalak”. Kissé ironikusan az egyik neve pont ugyanaz, mint a fentebb tárgyalt műsoré, „Észbontók”. Ezek az oldalak nagyrészt kitalált, teljesen fiktív „híreket” osztanak meg, melyeknek nagy része már első ránézésre is orbitális marhaság. „A kormány döntött, 2020-tól megszűnik a nyugdíjak kifizetése” vagy „Jövő évtől a nyugdíjasok nem jogosultak orvosi ellátásra”. Na meg persze az ezekhez tartozó kommentárok: „Nagy Feró szerint is teljesen felesleges pénzkidobás nyugdíjasokra pazarolni az orvosi ellátást.” és sokszor ezeknél is durvább és egyértelműbb hazugságok. De az igazi döbbenet akkor éri az embert, amikor rápillant a „hír” alatti kommentekre. Tucatjával sorjáznak a szitkozódó, anyázó, „habzó szájjal” megírt hozzászólások. Bizonyítva, hogy ezek az olvasók (bármilyen hihetetlen is ez nekünk normális embereknek) tényleg annyira visszamaradottak agyilag, hogy elhiszik ezeket a hülyeségeket. Elhiszik és bőszen terjesztik egymás közt, közben olyan ordenáré, tapló szidalmakkal elárasztva mindenkit, akinek a neve felmerül a „hírben”, hogy azokat hallva még a legvadabb Fradi-Újpest derbiken edződött szurkolók is csak pironkodnának. Sajnos be kell látnom, tényleg vannak ennyire buta, hiszékeny emberek. Az igazán nagy baj, hogy ezeknek a félkegyelműeknek ugyanúgy joga van szavazni, beleszólni az ország dolgaiba, mint bármelyik normális embernek...

Elrettentésül itt egy másik jelenet, ahol Március 15.-éről értekeznek. Tessék leülni hozzá, megkapaszkodni! (és épp eszű ember még véletlenül se próbálja meg értelmezni a „logikájukat”, nehogy maradandó károsodást szenvedjen!)

Megosztás a Facebook-on