A „felvilágosult és haladó” Európában teljes a téboly börtönfronton. Épp ésszel nehéz felfogni, milyen pereket indítottak (és nyertek) már az ott „sínylődő” rabok. Büntetés vagy jutalom járjon 77 ember lemészárlásáért?

 

Elöljáróban szeretném tisztázni, az emberi jogokat, azok tiszteletben tartását magam is fontosnak, megkérdőjelezhetetlenek tartom. Viszont én úgy vélem, ezen jogok elsősorban a tisztességes, becsületes, jogkövető állampolgárokat kell, hogy megillessék. Egy normális világban ez így működik. Ha betartod a játékszabályokat, akkor megkérdőjelezhetetlenek a jogaid, ha nem tartottad be őket, akkor bizony sérülhetnek a jogaid. Nekem logikusnak tűnik, ha valaki nem tartja tiszteletben mások jogait, akkor milyen alapon követeli, hogy az ő jogait tiszteletben tartsák? Egy normális világban. Sajnos úgy tűnik, a „felvilágosult és haladó” Európa bizonyos kérdésekben egyre távolabb kerül attól, amit még normálisnak lehet nevezni. Még nagyobb baj, hogy a liberális demokrácia felkent papjai, ahelyett, hogy a homlokukra csapnának és elgondolkodnának kicsit a normalitás határain, inkább gőzerővel mesterkednek azon, hogy ezt a tébolyt valahogy ráerőszakolják a földrész még épeszű felére is.

Nem, most nem arra gondolok, hogy az „olaszliszkai lincselőknek” az elmúlt években mennyi adóforintot sikerült kiperelniük a kasszából, mert szegénykék sanyarú körülmények közt élnek a börtönben. Habár kétségkívül ezen (és hasonló) esetek is alkalmasak arra, hogy egy jóérzésű ember vérnyomását az egekbe tolják. A valódi téboly „nyugaton” van, de nem túl megnyugtató hír, hogy különböző „hazai” jogvédők és az EJEB „áldásos” tevékenységének köszönhetően szép lassan hozzánk is kezd begyűrűzni. Persze ha hagyjuk. Két példát szeretnék idecitálni a „felvilágosult és haladó” nyugatról, ami jellemzi az ott uralkodó elborult gondolkodást, amit szép lassan már tőlünk is szeretnének megkövetelni. Ha valaki esetleg nem érti, hogyan történhettek meg ezek, nyugodjon meg, nem ő van fordítva bekötve...

Bizonyára sokan emlékeznek még a „norvég tömeggyilkosként” elhíresült Andres Breivik-re. A fiatalember azzal vált hírhedté, hogy 2011-ben egy pokolgéppel 8, majd automata fegyverekkel további 69 embert (köztük tizenéveseket) gyilkolt meg. Tehát összességében 77 embert ölt meg, válogatás nélkül, egyetlen nap leforgása alatt. Nos Andres barátunk gondolt egy nagyot és bebörtönzése után néhány évvel beperelte a norvég államot, a „fogva tartásának kegyetlen körülményeire” hivatkozva. Na most a norvég börtönökről ugye köztudott, hogy nem az a kimondott észak-kóreai munkatábor fíling uralkodik bennük, inkább egy közepes minőségű szanatóriumra hajaznak, de bónuszként Andres magánzárkája még az ott megszokottat is felülmúlta. A tömeggyilkos úr ugyanis kénytelen volt egy 3 „szobás” magánzárkában „sínylődni”, volt saját konyhája, mosógépe (ha netán kedve szottyan főzni vagy mosni), saját „fitnesz szobája” a napi edzésekhez, tévé, számítógép, játékkonzol az unalmasabb estékre... Na most ha valaki mindezek tükrében azt hiszi, hogy a bíróság kapásból elhajtotta „hősünket”, hogy ne szórakozzon már itt a hülyeségeivel, az nagyon téved. Első fokon ugyanis helyt adtak a keresetnek, többek közt azért, mert a számítógéphez nem biztosítottak internetkapcsolatot, így gátolták a kommunikációban. Ezért kapott 2016-ban, átszámítva 11 millió forintot. Aztán, hogy vitték-e tovább az ügyet, volt-e fellebbezés, már nem emlékszem, de talán nem is az a lényeg. Sokkal inkább az, hogy vannak bírók, akik neoliberális elvből (vagy az azoknak való megfelelési kényszernek engedve) hajlandóak a józan ésszel ellenkező döntésekre is. De perelt már Andres barátunk arra hivatkozva is, hogy sokszor túl hideg volt a kávéja, ami szerinte szintén a „kegyetlen bánásmódot” igazolja. Rossz hír azoknak, akik hirtelen abban kezdtek el gondolkodni, hogy székhelyüket Norvégiába téve kezdenek bűnöző karrierbe (ha már ott ilyen aranyélete van a gengsztereknek), hogy ezt a beadványát viszont kapásból elutasították. Tehát jelenleg még a börtönben felszolgált kávé nem megfelelő hőfoka nem számít kegyetlenkedésnek. Ennyire azért még ott sem hülyültek meg. Még. Ki tudja mi lesz 10 év múlva...

Más. Szintén 1-2 éve történt, ha jól emlékszem Belgiumban, hogy egy „hirtelenbelga” (értsd úgy: nagyon sokáig nem volt belga, nem is ott élt, majd hirtelen előkerült Belgiumban) emberke úgy döntött neki jár egy kis szex. Mivel udvarlással nem akarta húzni az időt, meg a nyelvet sem ismerte, egy az utcán sétáló fiatal lányt próbált meg erőszakkal rávenni a dologra. A hölgy azonban védekezett és az táskájából előkapott gázsprayével megfutamította az állati ösztönöktől vezérelt támadóját. Az elkövetővel nem igazán tudtak mit kezdeni, viszont (és most jön a nem várt fordulat) az ifjú hölgyet „elővették” a rend éber őrei. És nagyot téved az aki azt hiszi, hogy egy forró kéz fogás kíséretében gratuláltak neki a bátorságához, esetleg elnézést kértek tőle, amiért ők, tehát a hatóság, képtelenek megvédeni a tisztességes állampolgárokat a nyílt utcán. Nem! Az üggyel kapcsolatos legnagyobb gondjuk az volt, hogy a kislány (tehát az áldozat!) gázsprayt tartott a táskájában és az illegális, sőt még használta is azt az utcán. Ennek örömére jól megbüntették!

Lehetne még sorolni elképesztő eseteket. Az elmúlt évek történései azt mutatják, egy olyan világ kezd kialakulni Európában, ahol fontosabbak a bűnözők jogai, mint az áldozatoké. Fontosabb megmutatni a többieknek, hogy mi mennyire jól és toleránsan bánunk a rabokkal, mint az, hogy a büntetés valóban büntetés legyen. Egy ember lemészárol 77 fiatalt és a döntéshozókban komolyan felmerül annak kérdése, hogy a háromszobás magánzárka, konyhával, edzőteremmel, tévével meg játékkonzollal, vajon nem túl kegyetlen büntetés-e neki? Egy ember rátámad egy védtelen kislányra, aki szerencsés módon megvédi magát, és a hatóságok azt kezdik el firtatni, hogy miért volt nála olyan eszköz, amivel megvédhette magát?

Valami nagyon elgurult odaát...

A Netbetyárblog Fecebook oldala, csatlakozz!

Megosztás a Facebook-on