Van ez a bizonyos fertőzőbetegség, ez a Koronavírus, ami egyrészt Világméretű járvánnyal fenyeget, másrészt óriási pánikot kelt idehaza és külföldön is. Az emberek, legalábbis nagy részük epekedve várja, hogy valamiféle ellenszert, gyógyszert, vakcinát, mittudoménmit találjanak a megfékezésére. Én viszont azt mondom, inkább ne találjanak.

 

Tudom, emberek halnak meg miatta és még véletlenül sem mondom azt, hogy jó, ha valaki meghal. A jó az, ha kevesen halnak meg (persze a legjobb lenne ebben az esetben a nulla) és én nem szeretném ha sokan halnának meg. Ezért mondom, inkább ne kutassanak ki vakcinát! Mert tartok tőle, hogy utána fog csak igazán „tarolni” ez a vírus.

Jelenleg sokan pánikolnak a Koronavírus miatt. Egy részük a normalitás határain belül teszi mindezt, lássuk be, ez valahol érthető, elfogadható. És persze sokan már átlépnek azon a határon, amit még normálisnak lehet nevezni. Világvégét vizionálnak, boltokat fosztanak ki (persze csak képletesen), élelmiszert, fertőtlenítőszert halmoznak fel, olyan mértékben, hogy azzal már nemhogy a harmadik világháborút át lehetne vészelni, de még a negyediket is. Nyilván ez azért már kezd abnormálissá válni. Viszont a pánik, az egészséges pánikreakció bizony kifejezetten hasznos tud lenni egy járvány esetén. Ennek a bizonyos pániknak ugyanis van egy nagy ajándéka is. Az, hogy az emberek figyelnek a járványra, beszerzik a szájmaszkokat (remélhetőleg aki bármilyen tünetet észlel, az használja is), duplájára emelik a napi kézmosás adagjukat, lehetőség szerint nem csak szappannal, hanem fertőtlenítőszerrel is „bemosakodnak”, stb. Igyekeznek elkerülni a fertőzést, illetve továbbadni azt. Ilyen körülmények közt jóval nehezebben, lassabban terjed a vírus, jóval kevesebben fertőződnek és fertőznek és ezáltal a halálos áldozatok száma is kevesebb. Aztán egyszer csak jön az a rohadt vakcina és mindenki elkezd beleszarni az egészbe.

Nem így van? De. Itt van például az influenza. Szinte minden évben támad valamelyik törzse, de mivel van rá vakcina, az embereket már nem igazán érdekli. Még annyira se, hogy elmenjenek beadatni a védőoltást. Ugyanis, ha van vakcina, akkor az a betegség már nem is olyan veszélyes. Persze ez a tétel csak akkor lenne igaz, ha az emberek elmennének és beadatnák maguknak a védőoltást. A többség viszont nem teszi ezt. Évről-évre kiküldik az oltóanyagot, aztán annak nagy része érintetlenül kerül vissza a központba. Nincs igény rá, hiszen ha van vakcina, akkor az a betegség már nem is olyan veszélyes, ha meg nem is olyan veszélyes, akkor minek beoltatni magunkat. Gondolom mindenki érzékeli a logikai bukfencet. És ha nem is olyan veszélyes (hiszen van vakcina!), akkor ugye minek piszmogni mindenféle megelőzéssel? Plusz kézmosásokkal, pláne fertőtlenítőssel, tömegrendezvények kerülésével, védőmaszkkal... Igaz, hogy influenza járvány van, igaz kicsit lázas vagyok, de ettől még miért ne mehetnék le a teszkóba, kicsit körbetapogatni akármit. Miért ne tömegközlekednék, kicsit teleprüszkölve a trolit? Hiszen az influenza nem is olyan veszélyes, még vakcina is van rá! Olyan szintre fejlesztettük az elbagatellizálását, hogy még viccet is gyártunk belőle. „Az influenza gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap”, mondja a népi „bölcsesség”. Minek hát elővigyázatoskodni, orvoshoz fordulni vele, max. ha már nagy a baj. Pedig félig sem tréfa az influenza sem! Egy-egy járvány idején világszerte több millióan betegszenek meg tőle és százezres nagyságrendű a hozzá köthető elhalálozások száma. Magyarországon is egy-egy komolyabb támadásakor több tízezren kapják el és sajnos rossz esetbe százas nagyságrendű az halottak száma. Ez valahogy mégsem izgatja fel az embereket, hiszen van rá vakcina. Ha nem lenne rá vakcina, akkor ugyanúgy fosnánk össze magunkat az influenza hallatán, mint most a koronavírustól és figyelnénk, védekeznénk, hússzor mosnánk kezet naponta. És ennek köszönhetően egy-egy erősebb támadáskor nem tízezres nagyságrendű lenne a megbetegedések száma, csak néhány ezres, nem százan halnának meg „csak” ötvenen, de az is lehet, hogy húszan. Így, hogy van rá vakcina kétszer-háromszor annyian halnak meg miatta, mintha nem lenne rá vakcina. Ugye milyen furcsa?

Nos ezért mondom, inkább ne találjanak fel védőoltást a koronavírus ellen. Mert ha úgy járunk vele, mint a influenza elleni oltással, akkor csak érjük el vele, hogy mindenki lenyugszik, szarik az egészre és szép csendben többszörösére nő a halálos áldozatok száma. Csak az már senkit nem érdekel majd, hiszen „van rá vakcina”. Inkább maradjon a pánik és mentsünk meg vele minél több életet. Persze a legjobb az lenne, ha lenne védőoltás és az emberek is eljutnának odáig, hogy az csak akkor ér valamit, ha beadatják maguknak. Kérdés, hogy leszünk-e ennyire érettek?

A Netbetyárblog Fecebook oldala, csatlakozz!

Ha tetszett, osztd meg a Facebook-on is:

Megosztás a Facebook-on